Yhteiskunta on muutoksen alla  ja  organisaatiot  uusien haasteiden edessä. Tieto ei ole enää valtaa vaan miten se jaetaan ja kenelle. Autoritäärinen johtamismalli tulee väistämättä siirtymään  dialogisen ja valmentavan johtajuuden tieltä. Dialoginen johtaminen luo  perustan organisaation uudistumiskyvylle ja antaa edellytykset työntekijöiden hyvivoinnille, kestävälle kehitykselle ja osaamisen uudistumiselle.Työntekijältä edellytetään entistä enemmän aktiivisuutta ja avoimuutta. Avoin yhteiskunta mahdollistaa luovuuden ja innovatiivisuuden, mikä on oleellinen osa  organisaatioiden  muutoskykyä. Tiedon jakaminen. Moderni johtamiskäsitys, jaettu johtajuus....siinäpä haastetta kerrakseen.

Mitä luovuus tarkoittaa työorganisaatioissa?

Luovuus työyhteisösssä ei tarkoita välttämättä suuria mullistavia keksintöjä vaan voivat olla hyvin arkisiakin tapoja edistää työntekoaan tai liiketoimintaa. Luovia ideoita ei välttämättä odoteta pelkästään yritysjohdolta, vaan jokaisella työntekijällä tulee olla mahdollisuus osallistua luovaan prosessiin. (Innovaatiojohtaminen.)

2. Miten luovuus ja innovaatio eroavat toisistaan?

Luovuus ja älykkyys ovat läheisiä käsitteitä. Luovuus on kyky tuottaa uutta, kun taas innovatiivisuus on kyky tuottaa uusia tuotteita palveluita tai menetelmiä. Innovaatio on kyky toteuttaa uusia ideoita. (Sydänmaalakka, 88-89.)

 Innovaatio ei liity pelkästään uusien tuotteiden kehittämiseen vaan myös prosessin tai palvelun kehittämiseen, tuotteen räätälöintiin tai valmistuskustannusten alentamiseen. Innovaatiot tai oivallukset voidaan jakaa tuote-, palvelu-, prosessi-, ja sosiaalisiin innovaatioihin.”Luovuus on systemaattista tekemistä, parempien ideoiden ja palveluiden kehittämistä ja fiksumpien toimintatapojen käyttöönottamista.” Luovuus on yksi innovatiivisuuden elementti.(Luovuus.)

Luovuuden edellytys on epäonnistumisten salliminen, eikä kaikki ideat johda innovatiivisiin läpimurtoihin.

3. Miten luovuus vaikuttaa liiketoimintaan?

Luovuus on kilpailuetu yrityksille, vaikka moni organisaatio ei tätä hyödynnäkkään. Luovuuteen panostavat yritykset parantavat kilpailukykyään ja liikevaihtoaan. Kun luovuus liitetään liiketoimintaan, täytyy huomioida kustannustekijät, markkinatilanteet, valmistusprosessit jne. Aina uusi idea ei ole taloudellisesti järkevä toteuttaa kustannustekijöiden takia. (Innovaatiojohtaminen)

4. Miten luovuutta voidaan edistää työpaikalla?

Luova työympäristö sallii erilaiset ajattelumallit, ongelmanratkaisutavat ja työmenetelmät. Joustavuus ja poikkitieteellisyys kuuluvat mielestäni luovuuteen.Yhteisöllinen luovuus parantaa työhyvinvointia ja sitä kautta myös tehokkuutta. Monimuotoisuuden tukeminen , eritaustausten ihmisten erityispiirteiden hyödyntäminen ja uusien näkökulmien tarkastelu voi johtaa uusiin luoviin ratkaisuihin. Rentous ja ihmisten välinen kanssakäyminen edistää luovuutta, ideat jalostuvat ja niihin saadaan uusia näkökulmia. (Innovaatiojohtaminen.)

5. Miten luovuutta voidaan johtaa työpaikalla?

Yritysjohdon tulee omalla käyttäytymisellään ja toiminnallaan edistää luovuutta. Työntekijöitä tulee kannustaa luovaan ajatteluun ja tarkastella asioita eri näkökulmista. Organisaatiolla on oltava kulttuuri ja arvot, jotka edistävät innovatiivisuutta. Yhteisellä visiolla ja tavoitteilla ohjataan toimintaa sekä yksilölle sallitaan vapauksia ja toimintaa kotrolloidaan sopivalla tasapainolla. Tiimityöskentely rakennetaan luottamukseen ja avoimmuuteen Erillaisuutta ja monimuotoisuutta arvostetaan.Tehokas vuorovaitus ja informaation jakaminen, palautteen antaminen ja vastaanottaminen organisaation eri tasojen välillä edistää luovuutta, samoin kuin tiedon kierrättäminen. Yksilö tulee herättää kyseenalaistamaan ja analysoimaan kaikkea ja löytämään sisäinen motivaationsa luovaan toimintaan. (Innovatiivisuuden ja luovuuden johtaminen.)

Ei ole olemassa yhtä oikeaa johtamistapaa, mutta päätöksentekoon mukaan ottaminen edistää luovien ajatusten ja ideoitten syntymistä. Autoritäärinen johtamistapa ei edistä yksilön luovuutta, pahimmassa tapauksessa ideat ja uudet ajatusmallit jäävät julkituomatta. (Innovaatiojohtaminen.)

Voiko avoimuudella lisätä organisaation innovatiivisuutta ?

"Innovaatio on prosessi, jossa pyritään uudistamaan ja tehostamaan esimerkiksi organisaation toimintaa, prosesseja, tuotteita tai palveluita ottamalla käyttöön tai soveltamalla uusia toimintatapoja, -malleja tai tuotteita. Organisaation kyky olla innovatiivinen eli kehittää ja omaksua uusia innovaatioita on välttämätöntä sen selviytymisen ja toiminnan jatkuvuuden kannalta (March 1991).

Keskustelu läpinäkyvyydestä ja avoimuudesta kytkeytyy innovaatioihin: innovaatiota ei nähdä mahdollisena ilman jonkinasteista avoimuutta, joka on informaation ja ideoiden vaihdon edellytys." (Voiko avoimuudella lisätä organisaation innovatiivisuutta).

Läpinäkyvyyttä  lisätään julkaisemalla organisaation toimintaa kuvaavia tietoja ja raportteja, julkistamalla päätöksentekoa koskevia dokumentteja ja asiakirjoja sekä tuottamalla dataa ja tilastotietoa organisaation toiminnasta.

Yritysten kohdalla  läpinäkyvyyden lisäämiseen pyrkivä tiedon levittäminen  erilaisten raporttien tuottamisena, kuten vastuullisuusraportit ja organisaation toimintaa, suunnitelmia ja taloudellista tilaa kuvaavat raportit ja selvitykset. Julkiset organisaatiot pyrkivät lisäämään läpinäkyvyyttään avoimella toimintamallilla, johon kuuluu päätöksentekoa koskevien asiakirjojen julkaiseminen avoimesti. (Voiko avoimuudella lisätä organisaation innovatiivisuutta)

Viestintä vaikuttaa organisaatioiden läpinäkyvyyteen. Se kuinka viestintä onnistuu on resurssi -ja yhteistyökysymys.  Viestintästrategiassa pitää määritellä mitä halutaan kertoa sidosryhmille, miten se välitetään ja mitkä ovat tavoitteet.

 

Lähteitä ja linkkejä aiheeseen ja vähän sivuun

Voiko avoimuudella lisätä organisaation innovatiivisuutta. http://viestijat.fi/voiko-avoimuudella-lisata-organisaation-innovatiivisuutta/

Kohti innostunutta työyhteisöä. http://www.ttl.fi/fi/verkkokirjat/tyossainnostuminen/Documents/Kohti_innostunutta_tyoyhteisoa.pdf

 Arvoton työyhteisö.http://www.vaikutus.fi/artikkelit/arvoton-tyoyhteiso.html

 Don Tapscott: Four principles for the open world. https://www.youtube.com/watch?v=jfqwHT3u1-8&list=PL70B826EA680F636B

Luovuus.http://www.avausmarketing.fi/tutkitusti-totta-luovuudella-parempaa-liiketoimintaa/Sydänmaalakka, Pentti 2009. PDF-materiaalia. https://moodle.xamk.fi/pluginfile.php/352283/mod_resource/content/1/syd%C3%A4nmaanlakka.pdf. Luettu 16.1.2016.Innovatiivisuuden ja luovuuden johtaminen. Pentti Sydänmaanlakka Metropolia Meets Business 21.1.2010.  PDF-materiaali. http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/AvoinAMK/Taydennyskoulutus/Pentti_Sydaenmaanlakka.pdf. Päivitetty 21.1.2010.Luettu 15.1.2016.

Innovaatiojohtaminen.Virolainen, Harri.PDF-materiaalia.

https://moodle.xamk.fi/pluginfile.php/688960/mod_resource/content/1/innovaatiojohtaminen.pdf Päivitetty ei tietoa.Luettu 15.1.2016.