Positiivisesti muistelen kaupan tätin aikojani, jolloin työskentelin pienessä lähikaupassa. Pistin persoonani peliin ja tylsästä aliarvostetusta työstä tuli mukavaa, vaikka työolosuhteet olivat haasteelliset ja aikaajoin stressaavat. Tätä kutsutaan varmaan työn merkityksen löytämiseksi. Monista asiakkaista tuli jopa ystäviä ja paikkaa kutsuttiinkiin alueen "olohuoneeksi". Yhdessä naurettiin, itkettiin ja parannettiin maailmaa työ ohessa. Avoimuus ja rehellisyys ovat luottamuksen perusta ja pyrin sen mukaisesti toimimaan kaikessa mitä teenkin. Olen aiheen mukaisesti avoimesti  ihmisistä ja  asioista kiinnostunut ihminen , pääosin positiivisesti asioihin suhtauva persoona, (inhorealistinen puolikin löytyy). Vähemmän avoimesti asioihin suhtautuva silloinen esimieheni valitti että olen liian mukava asiakkaille. :D. Onko ystävällisyyttä muka liikaa tässä maailmassa ?

Suomalaisia pidetään vaikeasti lähestyttävinä, mutta kysehän on vain tavasta tavoittaa ihminen: olla yksinkertaisesti kiinnostunut toisesta ihmisestä. Vertailukohtana oli alueella runsainmäärin asustavat kansainväliset opiskelijat ja meno oli kuin "Serranon perheessä".  Ja mikä parasta, oli itsellä miten paha päivä tahansa, sen vakkarisakin kanssa ei voinut olla pahalla tuulella. Toki niitä negatiivisiakin asiakaskokemuksia oli, mutta ne olivat satunnaisia. Huonolla  tuulella oleva vakioasiakas tuli pyytelemään myöhemmin anteeksi huonoa päiväänsä. Otin sen kohteliaisuutena, että uskaltaa oman pahan olonsa myöntää.

Negatiivisia kokemuksia minulla on sitäkin enemmän esimiesasemassa olevien henkilöiden toiminnasta ja avoimuuden puutteesta jopa lakien rikkomisesta. Ihan yleisesti työelämässä selkeät toimintamallit, roolien määrittelyt, avoin ja läpinäkyvä organisaatio, rehellinen ja tasapuolinen viestintä sekä esimies ja alaistaidot ovat avaimia toimivaan esimiestyöhön. Ei ole olemassa yhtä oikeaa esimiestyyppiä ja organisaation tulisikin selkeästi määritellä minkälaisia johtajia haluaa. Jokainen voi oppia toimimaan halutulla tavalla, tunnista heikkoutesi, vahvista vahvuuksiasi -periaatteella. Työelämä on nykyaikana muutenkin itsensä jatkuvaa kehittämistä , miksei sitten esimiestaitojen osalta.